Kim Díaz
M’acosto a Entrepanes Díaz passat mig matí, sembla que l’establiment ja comença a preparar-se pel dinar. Sec a la barra tot admirant les parets decorades amb diverses fotografies en blanc i negre –entre elles, hi reconec un Tony Keeler. El cambrer, veterà i somrient, m’ofereix quelcom per beure. El contrast entre la seva indumentària al més pur estil de la vella escola i el seu calçat esportiu, tot monocromàtic, representa perfectament la tradició modernitzada que regeix l’esperit del local. M’agrada seguir algunes de les propostes de qui apareix a Barcelonogy i vaig descobrir l’Entrepanes gràcies a la recomanació de l’artista Helena Basagañas. L’establiment és el tercer projecte d’en Kim Díaz (Barcelona, 1967) que, després del Bar Mut i el Mutis, sembla que segueix conquerint el tram superior del carrer Pau Claris, just per sobre de la Diagonal.
Arriba puntual, alt, elegant, amb aires de dandy desenfadat. Abans de fotografiar-lo, li faig algunes preguntes sobre la seva trajectòria que respon de manera sincera i ordenada: «Abans treballava en la producció de cinema i publicitat. La paternitat em va dur a buscar una vida més estable i vaig decidir unir tot allò que més m’agrada a la vida: menjar, veure i la gent. Vam inaugurar el Bar Mut l’any 2005, el Mutis al 2010 i Entrepanes, l’any passat, al 2015.» Segueix: «El Bar Mut va ser un èxit immediat, vaig haver d’aprendre molt, ràpid i des de zero. Mai he abandonat l’actitud d’aprendre.» Li pregunto si és conscient d’haver estat un dels primers en reinventar-se abans no esclatés la crisi, respon que no s’ho ha plantejat mai. «Inventar només està a l’abast d’unes poques ments privilegiades. Jo no he inventat res, però potser sí que he buscat reinventar el concepte d’antiga taverna catalana. Volia trencar amb la idea que imperava a Barcelona fa uns anys: en l’hosteleria tot havia de ser rígid, distant, tot tant “d’estovalla blanca”.» Vull saber, a trets generals, com és la seva percepció de Barcelona: «Té tots els ingredients per ser la ciutat perfecta, però valorem poc el que tenim, sovint ens queixem massa. Jo vaig néixer a Gràcia, sempre he estat per aquí, però també he viscut temps a Madrid, m’agrada molt la cultura d’oci que hi ha allà. Aquí sembla que sortim poc, que vivim massa de cara al turisme, ens treus això, i amb què ens quedem?»
Parla dels seus projectes incansablement, em vol ensenyar el Mutis, un local (semi) secret situat en un antic pis, a sobre el Bar Mut. Allà, hi trobo una atmosfera molt especial: tarima per concerts, barra, butaques chester reposant sota miralls, pintures extravagants o algunes fotografies d’Oriol Maspons sembla que dorimin silenciosament, el soroll del tràfic es perceb llunyà. «Aquí només s’hi pot entrar per invitació. És un bon lloc per relaxar-se, gaudir de la música, de l’ambient i riure molt. Quan obrim sempre hi ha una gran animació, de vegades m’he divertit vestint-me amb faldilles, els llavis pintats… Quan el Robert de Niro va estar a Barcelona, venia sempre i ens vam fer molt amics. Fins i tot vam arribar a tenir el projecte d’obrir un Mutis a NY, però al final no va poder ser… Aquí a les nits pot passar de tot!» Aviat hauré de buscar una nit per anar-hi. Mentrestant, faré servir la imaginació: la meva visita al Mutis va transcórrer un dimarts a les dotze del migdia. A continuació, les respostes de Kim Díaz al qüestionari Barcelonogy.
¿Qué significa Barcelona para ti?
Mi ciudad . El mejor espacio del mundo para vivir.
¿Cuál es tu ocupación actual?
Tabernero, cabaretero, cocktelero , bocadillero y artista fustrado.
Un barrio.
Gracia.
Un recorrido.
Un paseo por la Barcelona de las avenidas amplias y soleadas.
Un edificio.
Cualquier edificio modernista bien conservado de Barcelona.
Una imagen.
Una playa al atardecer.
Un recuerdo.
Mi primer día como empresario.
Un secreto.
Dónde comer.
Gresca.
Dónde comprar.
Londres.
Una preocupación.
El futuro de mis peques.
Una propuesta de mejora.
Mejorar.
Una persona.
Ella.
¿Te apetece dibujar Barcelona?
¡Dibujo fatal!
¿Alguna otra aportación?
Menos políticos y más personas decentes.*
Si quieres contribuir a garantizar la continuidad de Barcelonogy, puedes hacer una donación de cualquier cantidad:
O si lo prefieres, puedes realizar una aportación mensual: